4 окт. 2009 г.

В Украине в 2012 году не будет ни одного школьного выпускника

Вот такоя статейка на сайте Министерства Образования Украины:


Відсутність випускників шкіл у 2012 році не зірве вступної кампанії
У Верховній Раді України за участю заступника голови парламенту Миколи Томенка та першого заступника міністра освіти і науки Олександра Гребельника відбувся круглий стіл, присвячений вступу до ВНЗ у 2012 році.

Ректори університетів та директори шкіл й ліцеїв висловлювали свої думки з приводу того, як безболісно для системи освіти пережити 2012 рік. Нинішні дев'ятикласники - перші, хто пройдуть 12-річну шкільну дистанцію, тому саме в 2012 році українські школи не випустять жодного випускника.

"Ситуація неприємна, але не катастрофічна. У 2012 році буде кому вступати до університетів, - вважає Олександр Гребельник. - Планується держзамовлення на рівні 115 тисяч осіб, і всі ці місця будуть зайняті. Хто ще крім випускників шкіл зможе вступати до ВНЗ? Це випускники минулих років. В останньому ЗНО їх брало участь близько 120 тисяч. Стати студентами вищих навчальних закладів можуть випускники ПТУ (з 230 тисяч осіб в університети йде 15-20 тисяч) та молодші спеціалісти (а це ще 15-20 тисяч). Таким чином, набігає 150-160 тисяч при держзамовленні у 115 тисяч. Для державних університетів ситуація не катастрофічна".

Ректори внесли пропозицію збільшити кількість вступників 2012 року завдяки екстернатному випуску. На їхню думку, частина учнів могла б проходити програму, розраховану на чотири роки, за три. Але яким чином тоді визначати, хто має закінчити школу раніше? Також можна заохочувати випускників минулих років вступати до університетів у 2012 році.

"Дванадцятирічна школа уже відбулася, а з наступного року вона стає ще й профільною, - наголосив директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод. - Уже готуються підручники на профільні класи. І тоді буде видно чи є учні цих класів у перспективі студентами ВНЗ. Нічого страшного у 2012 році не станеться. У нас вже кілька років підряд в країні парадоксальна ситуація - місць в університетах більше, ніж випускників шкіл. Рік без випускників стане періодом "природного" відбору найсильніших ВНЗ".

Прес-служба МОН



В двух словах - в связи с тем, что девятиклассники нынешнео года представляют первое поколение школяров, которые перешли на 12-летнюю систему обучения, и таким образом перескочили через один класс, их выпуск состоится в 2013 году, а не в 2012, как при 11-летней системе. То есть, в 2012 году в Украинских школах не будет выпусков.
На первый взгляд нечего страшного... Но получается, что в этот год и новых абитуриентов в ВУЗах будет значительно меньше. Не знаю точно, чем это грозит ВУЗам, но предполагаю, что ничем хорошим. Паганели собрались по этому поводу и утешают электорат предположениями, что еще же есть выпускники техникумов, профтехучилищ, залётные заочники... Так же предполагают, что ситуацию можно поправить за счет экстернатов - вундеркиндов, проходящих школьную программу значительно быстрее своих убогих ровесников.

Интересно, вот, они только сейчас об этом задумались? Или когда вводили эту систему?

Я отчего-то не слышал подобного при переходе с 10-летней на 11-летнюю систему... Я сам в 7-м классе не учился - года 4 ждал, что у нас в 7-м классе начнется УПК (учбно-производственная практика, на которой можно было и права получить, и какому-то ремеслу научиться), а пока я дошел до окончания 6-го класса, нас сразу перевели в 8-й. И УПК не состоялась.

Комментариев нет:

Отправить комментарий